Halsbrann

Hvis den øvre munnen av magesekken ikke holder tett, presses det normalt sure mageinnholdet opp i spiserøret – og forårsaker halsbrann.

Hva er halsbrann?

Hvis den øvre munnen av magesekken ikke holder tett, presses det normalt sure mageinnholdet opp i spiserøret – og forårsaker halsbrann.

Sure oppstøt oppleves av mange som ubehagelig, men er i de aller fleste tilfeller helt ufarlig. Hvis problemet vedvarer, kan det imidlertid føre til andre problemer, f.eks. betennelse i spiserøret. Det er derfor viktig at du behandler symptomene.

Du kan få halsbrann hvis du…

  • … er stresset. Sure oppstøt kan fremkalles av stressende situasjoner.
  • … er overvektig. Det indre trykket mot magesekken øker ved overvekt og kan forårsake halsbrann. Forsøk å gå ned i vekt, og ta Gaviscon i mellomtiden.
  • … løfter tungt eller arbeider foroverbøyd. Økt trykk på magemunnen kan føre til sure oppstøt.
  • … er gravid. Halsbrann er et vanlig problem for blivende mødre. Kroppen påvirkes av hormoner, og trykket på magemunnen øker etter hvert som barnet vokser. Helsestasjonen anbefaler Gaviscon, som virker lokalt og lindrer ubehaget uten å påvirke kroppens øvrige funksjoner eller barnet.
  • … har problemer med at magemunnen ikke holder helt tett. Det kan skyldes brokk på spiserøret eller at man noen ganger som eldre kan rammes av svekket muskulatur i spiserøret. Med Gaviscon lindres ubehaget uten at kroppens øvrige funksjoner påvirkes.

Noen praktiske tips

Du kan gjøre mye selv for å lindre ubehaget ved halsbrann:

Hvis problemene oppstår ved leggetid, kan du prøve å ligge litt høyere med hodet, eventuelt heve hodeenden av sengen noen centimeter. Unngå mat og drikke som vanligvis plager deg Unngå sigaretter og alkohol. Reduser kaffedrikking.Hvis ubehaget oppstår når du legger deg, kan du forsøke å ligge litt høyere med hodet, evt. Ved å løfte hodeenden av sengen noen centimeter.
Unngå mat og drikke som du pleier å få symptomer av.
Drikk mindre kaffe.

Vanlige spørsmål & svar om halsbrann

Hvor lenge kan jeg bruke Gaviscon?

Behandlingstiden med Gaviscon bør begrenses til åtte uker. Hvis du ikke er blitt bedre etter åtte uker, bør du kontakte legen for nærmere undersøkelse.

Hvorfor skal man vente 30 minutter etter maten?

Det skyldes flere ting. Det er viktig at all maten synker ned i magesekken slik at lokket kan legge seg over hele innholdet. Det er også viktig med et surt miljø, dvs. en lav pH-verdi, for at Gaviscon skal danne dette lokket av gel. Når man spiser, øker pH-verdien i den øvre delen av magesekken, samtidig som det produseres magesyre for å redusere pH-verdien. Etter en halv time er miljøet i magen surt igjen.

Hvor ofte kan jeg ta Gaviscon?

Du kan ta Gaviscon etter hvert måltid – 30 min etter maten – og før du legger deg om kvelden. Hvis du spiser mellommåltider og kjenner at problemet med oppstøt/halsbrann oppstår igjen, kan du ta Gaviscon også etter disse måltidene.

Kan jeg ta Gaviscon hvis jeg er overfølsom for sitronaroma?

Gaviscon anbefales ikke til personer som er allergiske mot sitron.

Hva skjer hvis jeg spiser eller drikker etter at jeg har tatt Gaviscon?

Gaviscon legger seg som et lokk over matinnholdet og stopper dermed oppstøt og halsbrann. Hvis du spiser etter å ha tatt Gaviscon, legger maten seg over lokket og løser det opp. Det innebærer at virkningen forsvinner, og problemene kan komme tilbake. Også drikke kan påvirke virkningen til Gaviscon. Det går imidlertid fint å drikke vann i små mengder.