Spørsmål og svar

Her har vi samlet noen vanlige spørsmål og svar om Gaviscon og halsbrann.

Som regel

Hvor lenge kan jeg bruke Gaviscon?

Behandlingstiden med Gaviscon bør begrenses til åtte uker. Hvis du ikke er blitt bedre etter åtte uker, bør du kontakte legen for nærmere undersøkelse.

Hvor ofte kan jeg ta Gaviscon?

Du kan ta Gaviscon etter hvert måltid – 30 min etter maten – og før du legger deg om kvelden. Hvis du spiser mellommåltider og kjenner at problemet med oppstøt/halsbrann oppstår igjen, kan du ta Gaviscon også etter disse måltidene.

Kan jeg ta Gaviscon hvis jeg er overfølsom for sitronaroma?

Gaviscon anbefales ikke til personer som er allergiske mot sitron.

Hva skjer hvis jeg spiser eller drikker etter at jeg har tatt Gaviscon?

Gaviscon legger seg som et lokk over matinnholdet og stopper dermed oppstøt og halsbrann. Hvis du spiser etter å ha tatt Gaviscon, legger maten seg over lokket og løser det opp. Det innebærer at virkningen forsvinner, og problemene kan komme tilbake. Også drikke kan påvirke virkningen til Gaviscon. Det går imidlertid fint å drikke vann i små mengder.

Hvorfor skal man vente 30 minutter etter maten?

Det skyldes flere ting. Det er viktig at all maten synker ned i magesekken slik at lokket kan legge seg over hele innholdet. Det er også viktig med et surt miljø, dvs. en lav pH-verdi, for at Gaviscon skal danne dette lokket av gel. Når man spiser, øker pH-verdien i den øvre delen av magesekken, samtidig som det produseres magesyre for å redusere pH-verdien. Etter en halv time er miljøet i magen surt igjen.

Inneholder Gaviscon sukker?

Nei, Gaviscon inneholder ikke vanlig sukker, men søtningsmiddelet sakkarinnatrium.

Overfølsomhet & allergier

Kan man kombinere Gaviscon og legemidler som reduserer produksjonen av magesyre, såkalte protonpumpehemmere?

Hvis magesyren avtar, kan det føre til høyere pH-verdi i magesekken. Dette kan påvirke Gaviscons mulighet til å danne et lokk av gel i magesekken.

Har du flere spørsmål?

Har du flere spørsmål er du alltid velkommen til å kontakte oss, så skal vi gjøre vårt beste for å hjelpe deg.