Gaviscon tyggetabletter

Gaviscon er enkel å bruke!

Voksne: 1-3 tabletter tygges grundig og svelges ca. en halv time etter et måltid, like før sengetid, ved behov eller iht. legens anvisninger.

Når tabletten tygges, dannes det et skum som i kontakt med saltsyren danner en gel av alginat. Denne gelen legger seg som et beskyttende lokk på mageinnholdet og motvirker sure oppstøt fra magesekken og opp i spiserøret.

OBS! Tyggetabletten har ingen virkning hvis den svelges hel.

Gaviscon mikstur

Voksne: Miksturen ristes før bruk.
Ta 10–20 ml (2–4 ts) mikstur ca. en halv time etter et måltid like før sengetid, ved behov eller iht. legens anvisninger.

Miksturen danner i kontakt med saltsyren en gel som legger seg som et beskyttende lokk på mageinnholdet og motvirker sure oppstøt til spiserøret.

Husk!

Gaviscon skal ikke tas sammen med juice. Personer som lider av alvorlig nyreskade og/eller går i dialysebehandling, bør konsultere legen før de bruker Gaviscon.

Vanlige spørsmål & svar om hvordan du tar Gaviscon

Hvor lenge kan jeg bruke Gaviscon?

Behandlingstiden med Gaviscon bør begrenses til åtte uker. Hvis du ikke er blitt bedre etter åtte uker, bør du kontakte legen for nærmere undersøkelse.

Hvorfor skal man vente 30 minutter etter maten?

Det skyldes flere ting. Det er viktig at all maten synker ned i magesekken slik at lokket kan legge seg over hele innholdet. Det er også viktig med et surt miljø, dvs. en lav pH-verdi, for at Gaviscon skal danne dette lokket av gel. Når man spiser, øker pH-verdien i den øvre delen av magesekken, samtidig som det produseres magesyre for å redusere pH-verdien. Etter en halv time er miljøet i magen surt igjen.

Hvor ofte kan jeg ta Gaviscon?

Du kan ta Gaviscon etter hvert måltid – 30 min etter maten – og før du legger deg om kvelden. Hvis du spiser mellommåltider og kjenner at problemet med oppstøt/halsbrann oppstår igjen, kan du ta Gaviscon også etter disse måltidene.

Kan jeg ta Gaviscon hvis jeg er overfølsom for sitronaroma?

Gaviscon anbefales ikke til personer som er allergiske mot sitron.

Hva skjer hvis jeg spiser eller drikker etter at jeg har tatt Gaviscon?

Gaviscon legger seg som et lokk over matinnholdet og stopper dermed oppstøt og halsbrann. Hvis du spiser etter å ha tatt Gaviscon, legger maten seg over lokket og løser det opp. Det innebærer at virkningen forsvinner, og problemene kan komme tilbake. Også drikke kan påvirke virkningen til Gaviscon. Det går imidlertid fint å drikke vann i små mengder.